A venit 2023, acum urmează criza economică: totul e deja „bătut în cuie”, nu mai avem nicio șansă

de: Mădălina Bahrim
03 01. 2023

Iată-ne în noul an, dar cu puține speranțe că vom trăi mai bine. Din nefericire, anul acesta se vor materializa cele mai pesimiste previziuni economice conturate de analiști. Se pare că e doar o chestiune de timp până când o mare parte din economiile lumii vor intra în recesiune.

Recesiunea este la doar un pas distanță, iar acest lucru înseamnă, pentru cei mai puțin familiarizați cu termenii economici, că intrăm într-o nouă criză economică. Recesiunea nu este o criză în adevăratul sens al cuvântul ci, mai bine zis, este o criză de dimensiuni mai mici, dar cu impact semnificativ asupra economiei, mediului de afaceri, angajaților din diverse domenii de activitate.

Aceasta este caracterizată de creșterea șomajului, deci mulți oameni riscă să rămână fără loc de muncă în lunile următoare, dar și de încetinirea producției și de scădere economică.

Anul acesta va fi greu. Mulți vor rămâne fără serviciu, nici nu știu ce-i așteaptă

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, are așteptări îngrijorătoare cu privire la economia globală și riscurile de a se confrunta cu recesiune. Experta e de părere că, anul acesta, o treime dintre economiile lumii nu mai au nicio șansă în fața recesiunii și deja criza e o certitudine pentru ele.

„Pentru prima dată în 40 de ani, creşterea economică a Chinei va fi probabil în 2022 la nivelul sau sub creşterea globală. Statele Unite sunt cele mai rezistente, ar putea evita recesiunea. Vedem că piața muncii rămâne destul de puternică”, a spus șefa FMI, cu privire la China și SUA, cei doi giganți economici ai planetei.

Într-un raport anterior, FMI mai trăsese un semnal de alarmă. În documentul respectiv, experții notau că se „confirmă că perspectivele economiei mondiale sunt chiar mai sumbre”, mai ales în Europa, unde agravarea crizei energetice e așteptată să influențeze negativ economia țărilor din regiune. De altfel, se anticipează că Europa nu va scăpa prea curând de scumpiri.

„Datele indică sporirea ponderii statelor din G20 care au trecut de la creştere la un nivel care semnalează scădere. Fragmentarea globală se adaugă confluenţei riscurilor de evoluţie negativă. Dificultăţile cu care se confruntă economia mondială sunt imense şi slăbirea indicatorilor economică arată noi dificultăţi în viitor, actualul mediu politic fiind deosebit de incert”, avertizează instituția internațională.

În privința țării noastre, ar fi șanse încă să ocolim momentul de cumpănă, dar sunt multe aspecte variabile ce merită discutate și, mai ales, merită luate măsuri în direcțiile respective. Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu trasează câteva sugestii importante pentru factorii de decizie de la noi.

„Țara noastră poate să evite intrarea în recesiune,în 2023, însă creşterea PIB va fi mult mai mică – probabil între 1,5 – 2,5%, faţă de aproximativ 5% în 2022. Guvernul are de rezolvat o ecuaţie foarte dificilă: să evite intrarea în recesiune reducând în acelaşi timp deficitul bugetar către ţinta extrem de ambiţioasă de 4,4% din PIB (în 2023) şi orientând resurse către apărare şi asistenţa pentru cetăţeni şi firme vulnerabile.

Resursele europene ies şi aici în relief fiind singurul piston contraciclic într-un mediu potrivnic. Respect şi compasiune pentru cetăţenii loviţi de aceste timpuri. Respect pentru întreprinzătorii oneşti, firmele care, cu agilitate şi creativitate, caută să se adapteze la condiţii extrem de vitrege”, e de părere președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.